Rastlinný podzemok pochádzajúci z juhovýchodnej Ázie, botanicky označovaný ako ďumbier lekársky, je všeobecne známy ako zázvor. Vzhľadom pripomína nepravidelne vetvenú hľuzu svetlohnedej farby. Jeho použitie v tradičnej čínskej, indickej a japonskej medicíne siaha približne 4000 rokov dozadu, kde slúžil na liečbu širokého spektra klinicky nesúvisiacich ochorení. V súčasnosti sa o zázvor opäť obnovuje záujem, ktorý vedie k množstvu vedeckých štúdií zameraných na izoláciu a identifikáciu jeho aktívnych zložiek, overenie farmakologických účinkov a potvrdenie jeho terapeutického potenciálu pri rôznych ochoreniach a zdravotných stavoch. Tradične sa využíva nielen v rámci zdravotnej starostlivosti, ale aj ako korenie, pričom v niektorých liečebných prístupoch je považovaný za univerzálny liek, čo spôsobuje, že tento nenápadný podzemok vzbudzuje stále väčší záujem aj v modernej medicíne.
V čom spočíva sila zázvoru?
Vysoký obsah gingerolu, hlavnej bioaktívnej zlúčeniny so silnými protizápalovými a antioxidačnými účinkami, prispieva k výraznému posilneniu imunitného systému. Aj preto sa osvedčuje ako účinný prostriedok pri prevencii a podpore liečby bežných vírusových infekcií, vrátane chrípky a nachladnutia. Zároveň je považovaný za látku s protirakovinovými účinkami, pretože výskumy naznačujú, že zastavuje rast nádorových buniek, predovšetkým v oblasti hrubého čreva. Má aj významný prínos pre zdravie srdca a ciev, podporuje zníženie vstrebávania cholesterolu v črevách, zabraňuje oxidácii LDL („zlého“) cholesterolu a tým prispieva k znižovaniu rizika kardiovaskulárnych ochorení. Denná dávka už 1 až 1,5 gramu môže účinne prispieť k prevencii rôznych typov nevoľností. Využíva sa najmä pri nevoľnostiach po chirurgických zákrokoch alebo chemoterapii, pričom priaznivé účinky boli preukázané aj pri kinetóze (cestovnej nevoľnosti) a ranných nevoľnostiach počas tehotenstva.
Užívanie zázvoru by mali tehotné ženy konzultovať so svojím lekárom, najmä ak sa nachádzajú v pokročilom štádiu gravidity, majú zvýšené riziko potratu, trpia vaginálnym krvácaním alebo poruchami zrážanlivosti krvi. V takýchto prípadoch môže byť jeho užívanie kontraindikované a potenciálne spojené so zdravotnými rizikami. Zázvor pomáha nielen pri zmierňovaní nevoľnosti, ale priaznivo pôsobí aj na trávenie. Podporuje vyprázdňovanie žalúdka, stimuluje črevnú peristaltiku, zmierňuje bolesti a kŕče, pôsobí proti nadúvaniu a zvyšuje sekréciu žlče. Viaceré klinické štúdie preukázali, že zázvor môže efektívne zmierniť symptómy osteoartritídy, pričom najvýraznejší účinok sa pozoroval pri bolesti a stuhnutosti kolenných kĺbov. Zároveň sa preukázal ako účinný pri poruchách periférneho prekrvenia. Vďaka svojim vazodilatačným účinkom napomáha zlepšeniu prietoku krvi v končatinách, čo je zvlášť prospešné pri prejavoch studených rúk a nôh spôsobených zhoršeným prekrvením. Štúdie na zvieratách aj ľuďoch naznačujú, že zázvor môže pomáhať pri udržiavaní alebo regulácii telesnej hmotnosti. Pozitívne vplýva nielen na samotnú hmotnosť, ale aj na pomer obvodu pásu k bokom. Jeho účinok pravdepodobne spočíva v znižovaní zápalových procesov a miernom zvýšení energetického výdaja. Treba však zdôrazniť, že ide len o podporný prostriedok, ktorý má význam najmä ako súčasť komplexného prístupu zahŕňajúceho zdravú stravu a pravidelný pohyb. V neposlednom rade sa zázvor javí ako účinný aj pri zmierňovaní menštruačných bolestí, ak sa užíva na začiatku menštruačného cyklu. Hoci sú počiatočné výsledky sľubné, na definitívne potvrdenie účinnosti je potrebné vykonať rozsiahlejšie klinické štúdie.
Vplyv zázvoru na reguláciu vysokého krvného tlaku
Štúdie naznačujú, že zázvor môže pozitívne vplývať na krvný obeh a reguláciu krvného tlaku prostredníctvom rôznych mechanizmov pôsobiacich na cievy, medzi ktoré patrí aj zlepšenie elasticity ciev. Účinné látky v zázvore majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu napomáhať rozšíreniu ciev a zlepšeniu krvného prietoku. Môže viesť k zníženiu krvného tlaku a celkovému zlepšeniu cirkulácie. Zázvor môže navyše ovplyvňovať tzv. kalciové (vápnikové) kanály nachádzajúce sa v stenách krvných ciev. Prispieva k uvoľňovaniu hladkého svalstva v cievnych stenách, čo vedie k ich rozšíreniu, procesu známemu ako vazodilatácia. V dôsledku toho sa zlepšuje prietok krvi a dochádza k zníženiu krvného tlaku, čo má priaznivý vplyv na celý obehový systém a podporuje zdravie srdca a ciev. Účinok je však menej výrazný a menej špecifický v porovnaní s farmakologickými blokátormi kalciových kanálov, a preto si vyžaduje ďalší výskum na potvrdenie jeho klinickej relevancie.
Používať zázvorový nápoj ako čaj alebo šťavy?
Zázvorový nápoj možno pripravovať a konzumovať v rôznych formách, pričom každá má svoje špecifické účinky a využitie. Ako čaj sa najčastejšie pripravuje z čerstvého koreňa zázvoru, ktorý sa nakrája na plátky a zaleje horúcou, nie však vriacou vodou. Nálev je vhodné lúhovať 5 až 10 minút, pričom dlhšie lúhovanie zvýrazní pikantnú chuť a stimulačné účinky. Pre zjemnenie chuti sa často pridáva citrónová šťava a med, ktoré zároveň podporujú imunitné vlastnosti nápoja. Zázvorový čaj je výborný na zahriatie organizmu, najmä počas chladných mesiacov. Pomáha pri zažívacích ťažkostiach, nadúvaní, nevoľnosti aj pri prechladnutí. Ako šťava sa zázvor najčastejšie kombinuje s ovocím alebo zeleninou, čím vzniká povzbudzujúci a osviežujúci nápoj. Odporúča sa používať odšťavovač alebo mixér s následným precedením, aby sa získala čistá esencia bez vlákniny. V studenej forme sa zázvorová šťava často podáva riedená vodou alebo minerálkou, niekedy aj s pridaním mäty či limetky. Pre silnejší účinok pri detoxikácii či posilnení imunity možno šťavu konzumovať koncentrovane po lyžičkách. V oboch prípadoch je dôležité dodržiavať primerané dávkovanie, pretože zázvor má silný účinok a vo vyšších dávkach môže dráždiť žalúdok. Najvhodnejšie je piť zázvorový čaj ráno alebo po jedle, kým šťavu možno zaradiť do denného režimu podľa potreby ako zdravý doplnok. Zázvorový nápoj sa neodporúča užívať nalačno ani vo večerných hodinách u citlivejších osôb, pretože môže povzbudiť organizmus. Pri pravidelnej konzumácii sa odporúča prestávka po niekoľkých týždňoch, aby sa predišlo prípadnému zníženiu účinku. Dôležité je používať kvalitný čerstvý zázvor a vyhýbať sa nápojom s pridanými sladidlami či konzervantmi.
Čítane: 1034 x