Špecifická strava, ktorá sa zameriava hlavne na konzumáciu jedla z rastlinného pôvodu. Vegetariáni nekonzumujú mäso, vrátane morských živočíchov a hydiny. Poznáme niektoré typy vegetariánstva a rozdeľujú sa podľa konzumácie druhu jedál. Ako napríklad poznáme:
Druhy vegetariánstva
Lakto-vegetarianská – strava ponúka konzumáciu mliečnych výrobkov, ale neschvaľuje a nezahŕňa vajcia do svojho jedla. Jedlá zabezpečujú syry, mlieko a jogurty, ovocie a zeleninu, orechy, obilniny a semená.
Ovo-vegetarianská – jedia v strave vajcia, ale nekonzumujú mliečne výrobky. Majú podobnú stravu ako lakto-vegetariáni len namiesto mlieka v jedálničku vymenili za vajcia.
Lakto-ovo-vegetariánska – strava zabezpečuje konzumáciu mliečnych výrobkov a vajcia. Lakto-ovo-vegetariáni nejedia mäso a ryby. Do svojho jedálnička ale dopĺňajú vajcia, jogurty, syry a mlieko.
Vegánska – strava úplne vylučuje výrobky živočíšneho pôvodu, dokonca aj med. Vegánska strava zabezpečuje iba potraviny rastlinného pôvodu.
Bielkoviny pre vegánsku stravu
Bielkovina je veľmi dôležitou častou našej stravy. Vegáni musia dopĺňať bielkoviny z rastlinných potravín bohatých na bielkoviny. Existuje veľa potravín rastlinného pôvodu, ktoré obsahujú dostatočné množstvo bielkovín. Vegáni sa musia intenzívne zaoberať výberom potravín na bielkoviny, pretože nejedia mäso a ryby, vajcia a mliečne výrobky, ktoré obsahujú kvalitné bielkoviny. Medzi bielkoviny rastlinného pôvodu patria:
Strukoviny – ako hrach, šošovica, fazuľa, cícer a sójové výrobky sú zdrojom bielkovín pre vegánov. Zabezpečujú organizmu bielkoviny bohaté na vlákninu.
Semená a orechy – ako vlašské a lieskové orechy, mandle, slnečnicové a tekvicové semena, arašidy sú dobrou náhradou bielkovín, živín a rastlinných tukov.
Celozrnné potraviny – hnedá ryža, ovsené vločky, celozrnné cestoviny, pšeničné klíčky obsahujú bielkoviny a vlákniny.
Vegánska strava musí obsahovať rôznorodé zdroje bielkovín, pretože musia zabezpečiť prísun dostatočného množstva esenciálnych aminokyselín, železo a B12, vápnik a omega-3 mastné kyseliny.