Celiatik je človek, ktorý trpí celiakiou. Ide o autoimunitné ochorenie, keď organizmus neznáša lepok. Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v jačmeni, pšenici a ovse. Konzumácia lepku vyvoláva u celiatikov imunitnú reakciu, ktorá poškodzuje sliznicu tenkého čreva. Reakcia vedie k zápalom a poškodeniu črevných štruktúr, ktoré zabezpečujú vstrebávanie živín. Príznaky imunity môžu byť rôzne a zahŕňajú:
Únava – spôsobená nedostatkom živín.
Chudnutie – často výrazne a neúmyselné.
Anémia – ťažkosti z nedostatku železa.
Tráviace ťažkosti – nadúvanie, hnačka, bolesti brucha a zápcha.
Osteoporóza – zlé vstrebávanie vitamínu D a vápnika.
Kožné a neurologické reakcie – bolesti hlavy a depresia, úzkosť a poruchy nervového systému. Diagnostika celiakia sa zabezpečuje pomocou krvných testov na protilátky proti lepku a potvrdzuje sa biopsiou tenkého čreva. Liečba spočíva v prísnom dodržiavaní bezlepkovej diéty, kde sa musia vyhýbať všetkým potravinám obsahujúci lepok. Dôležité je, aby celiatik poctivo sledoval svoje stravovanie, lebo aj malé množstvo lepku môže narobiť zdravotné problémy. V dnešnej dobe je dostupnosť bezlepkových potravín veľmi vysoká, čo umožňuje dodržiavanie stanovenej a prísnej diéty.
Čo je bezlepková diéta?
Stravovací režim ako bezlepková diéta vylučuje lepok, čo je bielkovina v jačmeni, pšenici, ovse a raži. Diéta je dôležitá pre ľudí s celiakiou, neznášanlivosťou lepku alebo alergiou na pšenicu. Hlavným cieľom bezlepkovej diéty je vyhnúť sa konzumácií lepku, aby sa zabránilo zdravotným problémom spojeným s určenými stavmi.
Aké potraviny sú pre celiatika?
Potraviny vhodné pre ľudí, ktorý musia dodržiavať bezlepkovú diétu sú napríklad tieto potraviny:
Prirodzené bezlepkové potraviny
Ovocie a zelenina – banány, bobule, jablká, melóny, citrusy, brokolica, mrkva, špenát, paprika a zemiaky.
Ryby a mäso – ryby a morské plody, čerstvé hovädzie, kuracie, bravčové a jahňacie mäso.
Mliečne výrobky – mlieko, syr, jogurt a smotana.
Strukoviny a orechy – fazuľa, šošovica a hrášok, vlašské a lieskové orechy, mandle, arašidy.
Bezlepkové obilniny – ryža, kukurica, pohánka a proso.
Špeciálne bezlepkové produkty
Bezlepkové cestoviny – spracované a vyrobené z bezlepkovej múky ako mandľová, ryžová a kukuričná múka.
Bezlepkové cereálie – výrobky označené na obale ako bezlepkové.
Ďalšie vhodné potraviny
Vajíčka – čerstvé vajíčka sú prirodzene bezlepkové.
Maslo a olej – maslo, olivový a kokosový olej.
Potraviny, ktorým sa celiatik musí vyhnúť!
Jačmeň a raž – výrobky obsahujúce ražný chlieb a jačmenný slad.
Pšenica a iné – špadla, pšenica, raž a ovos.
Balené a spracované potraviny – omáčky, dresingy, mäsové náhrady, polievky, pivo, pokiaľ nie sú označené ako bezlepkové. Dôležité je si dôkladne prečítať etikety na výrobkoch, lebo lepok môže byť pridaný aj do nečakaných a zdravých produktov. Bezlepkové označenia a certifikáty sú bezpečný spôsob, ako začleniť vhodné potraviny pre celiatikov.