celiakia a dieta

Celiakia a diéta

Zdravá výživa

Celiatik je človek, ktorý trpí celiakiou. Ide o autoimunitné ochorenie, keď organizmus neznáša lepok. Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v jačmeni, pšenici a ovse. Konzumácia lepku vyvoláva u celiatikov imunitnú reakciu, ktorá poškodzuje sliznicu tenkého čreva. Reakcia vedie k zápalom a poškodeniu črevných štruktúr, ktoré zabezpečujú vstrebávanie živín.  Príznaky imunity môžu byť rôzne a zahŕňajú:

Únava –  spôsobená nedostatkom živín.

Chudnutie – často výrazne a neúmyselné.

Anémia – ťažkosti z nedostatku železa.

Tráviace ťažkosti – nadúvanie, hnačka, bolesti brucha a zápcha.

Osteoporóza – zlé vstrebávanie vitamínu D a vápnika.

Kožné a neurologické reakcie – bolesti hlavy a depresia, úzkosť a poruchy nervového systému.  Diagnostika celiakia sa zabezpečuje pomocou krvných testov na protilátky proti lepku a potvrdzuje sa biopsiou tenkého čreva. Liečba spočíva v prísnom dodržiavaní bezlepkovej diéty, kde sa musia vyhýbať všetkým potravinám obsahujúci lepok. Dôležité je, aby celiatik poctivo sledoval svoje stravovanie, lebo aj malé množstvo lepku môže narobiť zdravotné problémy.  V dnešnej dobe je dostupnosť bezlepkových potravín veľmi vysoká, čo umožňuje dodržiavanie stanovenej a prísnej diéty.  

Čo je bezlepková diéta?

Stravovací režim ako bezlepková diéta vylučuje lepok, čo je bielkovina v jačmeni, pšenici, ovse a raži. Diéta je dôležitá pre ľudí s celiakiou, neznášanlivosťou lepku alebo alergiou na pšenicu. Hlavným cieľom bezlepkovej diéty je vyhnúť sa konzumácií lepku, aby sa zabránilo zdravotným problémom spojeným s určenými stavmi.

Aké potraviny sú pre celiatika?

Potraviny vhodné pre ľudí, ktorý musia dodržiavať bezlepkovú diétu sú napríklad tieto potraviny:

Prirodzené bezlepkové potraviny

Ovocie a zelenina – banány, bobule, jablká, melóny, citrusy, brokolica, mrkva, špenát, paprika a zemiaky.

Ryby a mäso – ryby a morské plody, čerstvé hovädzie, kuracie, bravčové a jahňacie mäso.

Mliečne výrobky – mlieko, syr, jogurt a smotana.

Strukoviny a orechy – fazuľa, šošovica a hrášok, vlašské a lieskové orechy, mandle, arašidy.

Bezlepkové obilniny – ryža, kukurica, pohánka a proso.

Špeciálne bezlepkové produkty

Bezlepkové cestoviny – spracované a vyrobené z bezlepkovej múky ako mandľová, ryžová a kukuričná múka.

Bezlepkové cereálie – výrobky označené na obale ako bezlepkové.

Ďalšie vhodné potraviny

Vajíčka – čerstvé vajíčka sú prirodzene bezlepkové.

Maslo a olej – maslo, olivový a kokosový olej.

Potraviny, ktorým sa celiatik musí vyhnúť!

Jačmeň a raž – výrobky obsahujúce ražný chlieb a jačmenný slad.

Pšenica a iné – špadla, pšenica, raž a ovos.

Balené a spracované potraviny – omáčky, dresingy, mäsové náhrady, polievky, pivo, pokiaľ nie sú označené ako bezlepkové.  Dôležité je si dôkladne prečítať etikety na výrobkoch, lebo lepok môže byť pridaný aj do nečakaných a zdravých produktov. Bezlepkové označenia a certifikáty sú bezpečný spôsob, ako začleniť vhodné potraviny pre celiatikov.