Zeleninu poznáme ako široký pojem, ktorá ponúka veľa častí rastlín pre konzumáciu ako potravu. Patria sem koreňová zelenina zeler a mrkva, listová zelenina kel a špenát, plodová zelenina paprika a paradajky, strukoviny hrášok a fazuľa, cibuľoviny cesnak a cibuľa. Pri opísaných druhov zeleniny boli použité iba dva príklady pre informáciu. Zelenina sa pestuje po celom svete a je dôležitou súčasťou kvalitnej a vyváženej stravy. Zabezpečuje veľa dôležitých živín, ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty a vláknina, ktoré prispievajú k zachovaniu zdravého života. Konzumácia zeleniny je spojená so zníženým rizikom chorôb, ochorení spojených s obezitou a srdcových chorôb. Zeleninu konzumujeme surovú, varenú, dusenú a pečenú. Dôležité je zabezpečiť ponuku veľa druhov zeleniny v strave, aby sa doplnili príjem prospešných zložiek a živín.
Čo obsahuje zelenina?
Zelenina je považovaná za zdravú z viacerých dôvodov, ktoré sú napríklad:
Minerály a vitamíny – zelenina obsahuje širokú škálu vitamínov C, A, vitamíny skupiny B. Minerály ako draslík, vápnik, železo, ktoré sú dôležité pre kvalitné fungovanie organizmu a udržanie zdravia.
Vláknina – zelenina obsahuje vlákninu, ktorá zabezpečuje zdravú tráviacu sústavu, reguluje hladinu cukru v krvi a prispieva pocitu sýtosti, čo pomáha pri kontrole a regulácií hmotnosti tela.
Antioxidanty – veľa druhov zeleniny je bohatých na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a znižujú riziko vzniku rôznych chorôb, ako niektorých druhov rakoviny a srdcových ochorení.
Nízka energetická hodnota – s inými potravinami má zelenina nízku energetickú hodnotu, preto môžete konzumovať väčšie množstvo zeleniny bez získania veľa kalórií.
Hydratácia – obsahuje veľký podiel vody, ktorá zabezpečuje hydratáciu organizmu. Pravidelná konzumácia zeleniny je súčasťou zdravého životného štýlu a vyváženej stravy. Využitie veľa druhov zeleniny do jedálnička môže pozitívne vplývať na celkové zdravie a pohodu.
Druhy zeleniny
Ťažko určiť, ktorá zelenina je najzdravšia, lebo rôzne druhy zeleniny obsahujú veľké množstvo kombinácií živín a zdravých látok. Spomenieme niektoré druhy zeleniny, ktoré sú známe vysokými hodnotami živín a prospešných látok:
Listová zelenina – kapusta, špenát a kel sú bohaté na vitamíny A, C, K a minerály ako železo a vápnik.
Koreňová zelenina – zemiak, repa, mrkva a petržlen sú bohaté na vitamíny C, A, vlákninu a rôzne antioxidanty.
Strukoviny – šošovica, fazuľa, hrášok sú výborným zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B, minerálov ako draslík a železo.
Plodová zelenina – paradajka a paprika, uhorka sú bohaté na vitamíny C, K, A, antioxidanty ako beta-karotén a lykopén.
Cibuľoviny – pór, cesnak a cibuľa obsahujú zlúčeniny s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, ako aj rôzne minerály a vitamín C. Vyberajte si zeleninu v rámci vyváženej stravy a typov, ktoré zabezpečia rozmanitosť živín v strave.