med zázrak zdravia b

Med zázrak zdravia

Zdravá výživa

Medu sme pridali veľa rôznych názvov a prezývok podľa jeho vynikajúceho účinku na zdravie.  Môžeme med nazvať zázrak zdravia, dar od prírody a všetko pre liečivé účinky.

Účinky medu na zdravie

Najlepší med získavajú včely s nektára kvetov rastlín a stromov. Medzi najhlavnejšie účinky medu patria zlepšovanie imunity človeka, predchádza vírusovým ochoreniam, protizápalové účinky, podporuje chuť do jedla a trávenie, napomáha srdcu, migréne a nervovému systému, čistí pleť a dodáva energiu. Samozrejme med ma ešte mnoho blahodarných vlastností a účinkov. Denne by mal človek zjesť 2 až 4 malé lyžice medu. Čo sa nachádza v mede? Voda, fruktóza-ovocný cukor, glukóza – hroznový cukor, vitamíny C, D, H, K, E, P a B1 až B6, minerálne látky a stopové prvky ako železo, zinok, vápnik, draslík, sodík, horčík, fosfor, jód a meď.

Rozdelenie medov

Medy môžeme rozdeliť na agátový, gaštanový, horský, jedľový, lesný, lipový, repkový a tymianový. Najvyhľadávanejší je určite lesný med obsahuje nektár s lesných plodov a lúk.  Ďalšou dôležitou úlohou je určovanie pravosti a kvalita medu. Je jasné, že nie je med ako med. Poslednej dobe sa predávajú obrovské množstva medov za veľmi nízku cena. Ceny sú tak nízke, že slovenskí včelári nie sú schopný med predávať za rovnakú cenu.

Kvalita medu

Pravdepodobne kvalita medu, ktorý sa predáva vo veľkom je veľmi nízka. Niektorý výrobca lacných medov priznávajú dovoz medu z Mexika, Ukrajiny, Venezuela, Brazília a podobne. Medové laboratórium Slovenskej akadémie vied si overilo pravosť a kvalitu 43 medov. Výsledky testu boli zarážajúce, lebo len sedem medov prešlo antibakteriálnym testom. Až 40 percent medov mali vlastnosti upravovania a miešania. Dokonca 17 vzoriek medu malo vlastnosti sirupu a cukrovej zložky.  Všetky nekvalitne a upravované produkty sa nemusia nazývať medom. Najviac zarážajúce je, že med patrí medzi najčastejšie riedené  a upravované produkty. Čo nám kupujúcim pomôže pri kupovaní kvalitného medu? Kupovať len od overených výrobcov, poctivých včelárov, ktorý celý život pracujú s včelami.